BADRUMSRENOVERING

Specialister på badrumsrenovering i Luleå, Piteå, Boden & Kalix. Låt oss renovera ditt badrum!

Vi på Norrbottens Golv kan bistå med professionell service vid badrumsrenovering. Hos oss finns både kompetensen och behörigheten för att kunna renova badrum. Att genomföra en badrumsrenovering kräver stor noggrannhet och precision, något som genomsyrar alla de arbeten vi utför. Investera i ett nytt badrum och låt oss på Norbottens Golv hjälpa dig! 


Vi har utfört en rad olika badrumsrenoveringar i Norrbotten bland annat runtomkring Luleå, Piteå, Boden och Kalix. Nu är vi redo för att ta oss an ditt projekt, Kakel och klinker

Utbudet av keramiska plattor är idag väldigt stort och de olika plattorna skiljer sig vad gäller tillverkning, storlek, funktion och färger. Kakel och klinker e två av de vanligaste keramiska plattorna som passar utmärkt för badrumsrenovering samt köksrenovering. Nedan kommer de mest förekommande presenteras mer utförligt, med information som egenskaper underlagskrav och montering.


Lera är grundingrediensen vid tillverkning av keramiska plattor. Under tillverkningen genomgår leran en rad olika proccer före formgivningen som sedan skapas beroende på var plattorna ska användas. När leran väl ska få sin form så görs det antingen genom strängpressning alternativt formpressning där det förstnämnda innebär våtpressad lera och det andra trorrpressad lera. Efter att formgivningen är klar så utsätts plattorna för en väldigt hög värme (1200 celsius) och om plattorna ska glaseras så sätts de i en så kallad galsyrbox. Sett till europeiska standarder så indelas keramiskt vägg- och golvmaterial i grupper. Dessa grupper baseras på vilken metod som använts vid tillverkning och absorptionsförmåga. 


Användningsområden

  • Torra utrymmen i bostäder och offentlig miljö,
  • Våtrum. Om keramiska plattor ska monteras i våtutrymmen, så ska det installeras tillsammans med ett godkänt tätskikt. Godkända tätskiktsprodukter finns listade på GVKs hemsidahttp://www.gvk.se/godkanda-produkter
  • För utrymmen där det krävs en viss halksäkerhet, som exempelvis industrilokaler, storkök, med flera så finns keramiska plattor med unika egenskaper som drar ner halkrisken. Dessa plattor har en grovkornig eller nopprig yta.
  • Bassänger, industrier

Olika keramiska plattor


Klinker

Klinker används vanligen på golv men det förekommer också på väggar. Med klinker får man en platta som har låg vattenabsorption och passar utmärkt för utrymmen med förekommande behov av rengöring. Tillverkningen sker antingen genom strängpressning eller formpressning och kan glaseras samt anpassas för utrymmen där halkrisk finns.  


Granitkeramik

Granitkeramik är även det en platta med låg vattenabsorption. Det är tätsintrade torrpressade plattor vars yta är hård. Granitkeramik är relativt likt klinker och går även att få glaserade samt polerade. Plattorna är oftast stora i storleken och kan användas på alla ytor, både inomhus men också utomhus.


Kakel

Kakel används oftast på väggar inomhus och det är torrpresaade plattor som innehar en hög vaattenabsorption. Kakel är tillskillnad från klinker mer poröst som kan behövas glasering för viss funktionell användning.


Mosaik

Mosaik är kakelplattor som förekommer i ett mindre format med olika former och storlekar. Monteringen sker vanligtvis på ett ark eller nät och kan användas på såväl golv som väggar inomhus. Mosaik är ett utmärkt alternativ för kröka yter, avancerade mönster samt figurer. 


Terracottaplattor

Terracottaplattor är antingen handgjorda eller strängpressade plattor som i utseende liknar tegel och vanligtvis är teracottaplattor oglaserade. Dessa plattor har ingen skyddande glasyr vilket gör teracattoplattor till ett ömtåligt material för fläckar. I samband med montering behandlas plattan med ett skyddande medel och efter montering krävs också en ytbehandling. De används på golvytor inomhus som inte utsätts för vatten, med risk för missfärning och fläckar så bör inte dessa plattor användas där spill kan förekomma.Krav på underlag för keramiska plattor

Det är viktigt att ha i åtanke att keramikplattor väger mer än de flesta golvmaterialen, därför krävs det vid montering ett underlag som är bärande nog. Om underlaget inte klarar av keramikplattorna, så kan underlaget förstärkas. 


Applicering/montering

Vid montering används oftast fix/fästmässa, med en tandad spackel brer man sedan ut massan över ytan och därefter appliceras keramikplattorna. Slutligen används fogbruk för fogarna.


Egenskaper

  • Olika färger, nyanser, design och storlekar.
  • Ett bra alternativ i kombination med golvvärme, keramik har förmågan att kunna lagra värme.
  • Kan användas i alla utrymmen inomhus (undantag teracottaplattor)
  • Utöver vanlig städning så kräver inte keramik särskilt mycket underhåll (undantag terracottaplattor)
  • För att maximera anläggningsytan så ska mosaik i simbassänger installeras med pappersframsida.


Skötsel

Golv och vägg med keramiska plattor är i princip underhållsfria. Det enda som krävs är den vanliga städningen och om plattorna utsätts för spill behöver det torkas bort. Kalkhaltigt vatten har en förmåga att skapa fläckar på keramiska plattor, därför bör pölar inte bli ståendes. Om golvvärme installeras så ska värmen slås på tidigast 28 dygn efter installationen. Värme höjs med 5 grader varje dygn. Om ytan är glaserad så fästs smutsen inte likte lätt som på en oglaserad yta.


Se Golvbranschens skötselråd för de olika golvmaterialen.

Standarder:

Plattorna ska uppfylla kraven enligt 14411:2007 Keramiska plattor.Har du några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi finns i Luleå men utför arbeten i hela Norrbotten, i orter som exempelvis Piteå, Kalix och  Boden. 


Norrbottens Golv

Ett företag som verkar över hela Norrbotten

Stormvägen 251

976 34 Luleå

Copyright © All Rights Reserved